top of page

דיבידנדים, מה הם ולמי הם טובים?

Updated: Jan 25, 2022


נכתב על ידי: רון שנקמן

מה זה דיבידנד?

חלוקת דיבידנד היא חלוקת רווחים של חברה לבעלי המניות שלה.

למשל אם אני מחזיק 10 מניות של אפל, והיא מחליטה לחלק דיבידנד של דולר למנייה, אז אני אקבל דולר על כל מנייה שאני מחזיק, שזה סך הכל 10$.


אז למה אפל חילקה את אותו הדולר? למה יש חברות שמחלקות דיבידנד גבוה/נמוך או לא מחלקות בכלל?


אז בגדול דיבידנד היא חלוקת עודפי רווח של החברה, בתכלס זה כסף שהחברה חושבת שאין לה יותר מידי איך להשקיע אותו בתשואה גבוהה והיא מחזירה אותו לבעלי המניות כדי שיוכלו להשקיע אותו בעצמם.


ישנן חברות שמחלקות דיבידנד קבוע על פני פרקי זמן קבועים של שנה/רבעון, רוב החברות מחלקות דיבידנד של אזור ה1% ממחיר המנייה בשנה באופן קבוע.

יש גם חברות שנקראות "חברות דיבידנד" שנוהגות לחלק דיבידנד גבוה יותר של 4%+ בשנה, ובנוסף מגדילות אותו כל שנה במשך עשרות שנים. בדרך כלל אלו חברות ערך מסורתיות, למשל IBM או AT&T.


לפעמים חברות מחלקות סכומים גבוהים של דיבידנד באופן חד פעמי בעקבות סכום כסף גדול שהחברה קיבלה בעקבות למשל מכירה של נכס שהיא מחזיקה או מכירה של חברת בת, למשל נטו אחזקות הישראלית חילקה סכומים גבוהים אחרי שמכרה בעלות בחברות בת.


והסוג האחרון הוא חברות שלא מחלקות דיבידנד, בגלל שהן מעדיפות להשקיע את כל הרווחים שלהן בחזרה בחברה, למשל נייס הישראלית לא מחלקת דיבידנד. עוד חברה מוכרת שלא מחלקת דיבידנד היא ברקשייר, החברה של וורן באפט שמעדיף להשקיע את כל הרווחים בחזרה בחברה.


על פניו נשמע שדיבידנד הוא דבר מעולה שיכניס לנו כסף, אז למה לא להשקיע בחברות דיבידנד?


חשוב להבין שחלוקת דיבידנד היא העברת כסף מכיס אחד לשני, נחזור לדוגמא של אפל ונניח שכל מניה הייתה שווה 10 דולר, כלומר היו לי 10 מניות של 10$ סה"כ 100$. אחרי החלוקה המניה אוטומטית יורדת למחיר המניה פחות הדיבידנד שחולק, כלומר 10-1=9. אז כמה כסף יש לי עכשיו? יש לי 10 מניות שכל אחת שווה 9$, ויש לי 10$ שקיבלתי מהדיבידנד, ככה שסך הכל עדיין יש לי 100$. בפועל אני גם אשלם מס של 25% על הדיבידנד ואשאר עם 97.5$ סך הכל. אז חלוקת דיבידנד לא מובילה לרווחים אצל בעלי המניות כי היא מקטינה את ערך המניות שהם מחזיקים ככה שסך ההון שלהם לא משתנה.


האם דיבידנד טוב למשקיע הקטן?


כמו שראינו בדוגמה למעלה הדיבידנד לא הועיל לי בתור בעל מניות קטן באפל. אם כבר אז הוא פגע בי כי הוא גרם לי לשלם מס על חלק מהאחזקות שלי.


ישנם משקיעים קטנים שמרכיבים תיק ממניות דיבידנד כדי לקבל מהן תזרים מזומנים שאותו הם מושכים ומשתמשים בו לצרכי מחיה. למשל תיק של מיליון שח עם מניות דיבידנד שמחלקות 7% בשנה יכניס 52,500₪ למשקיע. שימו לב שדרוש תיק גדול כדי להצליח להתקיים ממנו.


אז למי הדיבידנד כן טוב?


כדי להבין למי הדיבידנד טוב נחזור אל המשקיע הקטן, המשקיע את הכסף בחברה מתוך ציפייה לרווח והגדלת ההון המושקע שלו. כשהמשקיע הקטן יזדקק לחלק מהכסף הוא יכול פשוט למכור חלק מהמניות שברשותו ולמשוך את הכסף.

אבל מה בנוגע למשקיע גדול שמחזיק אחוזי בעלות משמעותיים בחברה? כאן מתחילה הבעיה של המשקיע הגדול שמחזיק כמות מספיק גדולה של מניות כדי להיות בעל משקל בקבלת ההחלטות בחברה.

ניקח לדוגמא את אילון מאסק, מנכל טסלה. אילון מאסק הוא האיש העשיר בעולם עם הון שמוערך ב275 מיליארד דולר, אבל בבנק שלו לא תמצאו את הכסף הזה כי העושר שלו נובע מהחזקת מניות בחברות שלו (טסלה, ספייס איקס וכו').

אז אם אילון מאסק זקוק לכסף הוא יכול למכור מניות, אבל הבעיה בכך מבחינתו שמכירת מניות תפחית את השליטה שלו בחברה. אז בכל מניות גדול בחברה יכול לקבל כסף בלי למכור את המניות? דיבידנד. לעומת המשקיע הקטן שאדיש למכירת המניות שלו כי הוא אינו שולט בחברה למשקיע הגדול חשוב לשמור גם על השליטה שלו בחברה ולכן דיבידנד היא הדרך שלו למשוך כספים.


זווית אישית שלי


אני לא מייחס חשיבות לדיבידנדים כשאני בוחר חברות, אם כי אני אעדיף שהחברות שאני משקיע בהו ישקיעו את הכסף שהן מייצרות בחזרה לחברה במקום לחלק אותו בחזרה לי.

כמו שאמרתי קודם, חלוקת דיבידנד גבוה מצביעה לפעמים על חוסר יכולת להשקיע מחדש את הכסף בחברה.

אני חושב אבל שכן יש ערך לדיבידנד נמוך מטעמים שמשפיעים "פסיכולוגית על משקיעים, משתי סיבות: הראשונה היא שמשקיעים נהנים לראות מזומן נכנס לחשבון ומרגישים שהחברה נותנת להם ערך בכך. הסיבה השנייה היא שחלוקת דיבידנד מובילה לירידת ערך המניה וגורם לה להראות זולה יותר בפני משקיעים.


לסיכום

דיבידנד היא חלוקת רווחי החברה לבעלי המניות שלה. הדיבידנד אינו משמעותי למשקיעים קטנים אשר אינם מחזיקים כמות מניות המאפשרות להם שליטה כלשהי בחברה המוחזקת. למשקיעים הגדולים דיבידנד הוא כלי למימוש רווח ויצירת תזרים בלי להפחית את אחוזי השליטה בחברה

2 views0 comments
bottom of page