top of page

הטריק הקטן שיגדיל לנו את הפנסיה במיליונים

Updated: Apr 25, 2022

נכתב על ידי: רון שנקמן

אתם בטח שואלים את עצמכם מה הקשר של הפנסיה לשוק ההון ולהשקעות.

אז אם לא ידעתם, כל החסכון הפנסיוני שלכם חייב מושקע בצורה כזאת או אחרת, אם זה במניות, אגרות חוב, נדל"ן ועוד.

אולי לחלקכם זה נשמע מאוד מפחיד, כספי הפנסיה הם הכסף שאנחנו בונים עליו לפרישה ולמה שנרצה לסכן אותם בשוק ההון?


התשובה היא שאם הוא לא היה מושקע הוא לא היה מספיק לכם לפרישה, אז למזלכם הוא חייב להיות מושקע בשוק ההון, ובואו נראה מה היה קורה אם הכסף לא היה מושקע.

נניח שאדם מסוים עובד מגיל 27 ועד לפרישה בגיל 67 במשכורת של 10,000₪ (רוב הציבור אגב מרוויח פחות מזה). בשנה אותו אדם מרוויח 120,000 ולפי הפרשה של 18.5% לפנסיה יפריש בשנה 22,200₪. לאחר 40 שנה יצבור 888,000₪. כעת נניח שאת הכסף יצטרך למשך 18 שנה כך שהקצבה החודשית תעמוד על 4,100₪.

4,100₪ הוא סכום כסף שממש בקושי מספיק כדי לחיות בכבוד, במיוחד בגיל זקנה שבו יש הוצאות גדולות על טיפולים רפואיים, תרופות וכו'.


אוקיי עכשיו נחזור אל החסכון הפנסיוני, אז כמו שאמרנו הכסף שמופקד לקרן הפנסיה מושקע בשוק ההון. חברת ההשקעות מאפשרת לנו לבחור את רמת ה"סיכון" על ידי בחירת מסלול השקעה. למשל מסלול ב"סיכון גבוה" יהיה מושקע ברובו במניות, מסלול ב"סיכון נמוך" יושקע ברובו באגרות חוב.


לא מעט חוסכים מפחדים מהמסלול המנייתי (סיכון גבוה)


המסלולים שונים אחד מהשני בסיכון, ובתשואות. במסלול עם יותר סיכון נצפה לתשואה יותר גבוהה שתצדיק את הסיכון.

אז בממוצע שנתי מסלול מנייתי יניב לנו תשואה שנתית של 8%, מסלול כללי (ברירת מחדל) 5% ומסלול בסיכון נמוך יניב 2.5% שנתי בממוצע.

אז למרות שהמסלול המנייתי מניב את התשואה הגבוה ביותר, המון חוסכים מפחדים לבחור בו בגלל ה"סיכון". החשש של אותם חוסכים זה שבעת משבר בשוק ההון הם יאבדו חלק גדול מכספם, ולכן כדאי להם לבחור במסלול בעל סיכון נמוך שיפגע פחות.


אבל האם הפחד הזה מוצדק?


גם בעת משבר, כששוק ההון צונח וכך גם מן הסתם מסלול שמושקע ברובו במניות מאבד לא מעט מערכו. אבל

, בטווח הארוך עדיין עדיף היה להיות במסלול המנייתי ולהנות מכל השנים הטובות גם אם נבחר להוציא את הכסף בדיוק בעת קריסה של שוק ההון.

ובואו נראה דוגמא:


בגרף הבא, באיזה מסלול תבחרו להשקיע? רמז: התשובה צריכה להיות תלויה באורך זמן ההשקעה.


אפשר לראות שהמסלול הירוק נמצא בהתחלה הרבה מעל האדום אך גם יכול להיות נמוך ממנו, ככה שבטווח הקצר יותר הבחירה בין האדום לירוק תלויה ביחס שלנו לסיכון. ככל שעובר הזמן אנחנו מגיעים למצב שבו גם כשהמסלול הירוק(מנייתי) "קורס" הוא נמצא מתחת למסלול האדום(מסלול כללי).

כלומר למרות שבטווח הקצר יש סיכון בהשקעה במסלול הירוק והשקעה בו יכולה להשתלם לנו על פני האדום ויכולה מנגד להיות מאוד לא משתלמת, לטווח הארוך המסלול הירוק מנצח בכל נקודת זמן, גם במצב של משבר.


אז מה הטריק? איך אפשר להגדיל את הפנסיה בכמה מיליונים?


כשאנחנו מצטרפים לקרן הפנסיה מסלול ברירת המחדל הוא המסלול הכללי בעל "הסיכון הבינוני" שכמו שאמרנו בממוצע ישיא תשואה של 5% בשנה, בכך שנישאר בו ולא נעבור למסלול המנייתי, נפסיד הרבה מאוד כסף. כמו שהבנו קודם המסלול המנייתי מנצח בטווח הארוך את המסלול הכללי גם בעיתות משבר, מאחר והמסלול המנייתי בעל תשואה גבוהה יותר אין הגיון בחסכון דרך המסלול הכללי לטווח הארוך.

ובואו נראה דוגמא, נניח את אותן ההנחות כמו קודם לגבי שכר חודשי של 10,000₪ ו40 שנות חיסכון. נשווה מסלול כללי עם 5% שנתי אל מול מנייתי עם 8%.


המסלול המנייתי הוא הקו האדום והכללי הוא הכחול.

לאחר 40 שנות חיסכון במסלול כללי יצברו לנו 2,682,000₪ (שזה אגב פי 3 מכמה שהיינו צוברים ללא השקעת הכסף)

במסלול המנייתי לעומת זאת יצברו לנו 5,751,000₪ שזה פי 2 מהמסלול הכללי או ב3,000,000 מיליון יותר!


אז איך עושים את זה בפועל?


תהליך העברת המסלול לוקח באמת 10 דקות וכמו שראינו יוצר פער של מיליונים בפנסיה.

כדי לשנות מסלול ההשקעה כנסו לאזור האישי של קרן הפנסיה שלכם (לפי בית ההשקעות שבו היא נמצאת) וחפשו את הכפתור של שינוי מסלול ההשקעה, בו תצטרכו לבחור באיזה מסלול תרצו להשקיע את כספי התגמולים והפיצויים (תעבירו גם אותם אם אינכם מתכוונים למשוך אותם מה שמאוד מאוד לא מומלץ).

זכרו שהחיסכון לפנסיה הוא ההשקעה הכי ארוכת טווח שלכם שבה תוכלו לקחת סיכון גבוה יותר מכל השקעה אחרת.


כמה הערות:


- החישובים של סכום הכסף הצבור מניחים 0 אינפלציה ושכר קבוע לאורך כל תקופת החיסכון, לא הכי מדוייק אבל בא להראות את העקרון.


- אם אתם עומדים לפרוש לפנסיה יחסית בקרוב, אפיק ההשקעה הנכון עבורכם יכול להיות גם מסלול בסיכון נמוך.


- איני לא יועץ פנסיוני ולא מדובר בייעוץ פנסיוני.

50 views0 comments
bottom of page