top of page

מה גרם לבנק ה16 הכי גדול בארה"ב לקרוס?


על הבנק


הבנק קם בשנת 1982 והתמחה בבנקאות של סטרטאפים - חשוב להבין שעבודה עם חברות בתחילת דרכן שעתידן מאוד לא ברור ורובן שורפות כספים מצריך טיפול שונה, ובדרך כלל מטופל במחלקות מיוחדות בבנקים. SVB היה בנק שהתמחה בנישה הזו ובמתן שירותים מותאמים לחברות סטארט-אפ.


עד כמה הקריסה היא ארוע משמעותי? מדובר בבנק שמנהל נכסים בהיקף דומה לבנק הפועלים, אחד משני הבנקים הגדולים בישראל. בנוסף, זו היא קריסת הבנק הגדולה מאז ליהמן ברדרס ב2008 (כפי שנראה כרגע, המקרים שונים מאוד אחד מהשני, אדבר על זה בהמשך).


הרקע לקריסה


כדי להבין איך הכל התחיל צריך לחזור ל2020-2021 אל משבר הקורונה ו"בועת ההייטק", כזכור כמות הנזילות בשוק הייתה עצומה, הבורסה לא הפסיקה לעלות, חברות הונפקו בסכומים לא הגיוניים וסטארטפים גייסו כספים בהיקף עצום.

הבנק מאוד נהנה מזרימת הכספים העצומה אליו, וצמח בקצב מסחרר - מהיקף הפקדות של כ60 מיליארד דולר בסוף שנת 2019 לכ180 מיליארד דולר בסוף 2022, פי 3 בשלוש שנים.


אז מה עושה בנק עם המון כסף שנכנס אליו? מחלק אותו בהלוואות, עד גבול מסוים כמובן. נכון להיום היקף ההלוואות שחילק הבנק עומד על 72 מיליארד דולר שזה אגב יחסית סביר. אחרי חלוקת ההלוואות הבנק נשאר עם כמות כסף עצומה של כ120 מיליארד דולר שהיה צריך למצוא לה שימוש, ופה העסק מתחיל להסתבך.


לא, הבנק לא השקיע את הכספים במניות מסוכנות או בהלוואות נוספות, הוא קנה נכסים סופר בטוחים וסופר נזילים שניתן למכור ברגע, כפי שהוא מחוייב רגולטורית אגב.

אז SVB קונה אגרות חוב של ממשלת ארה"ב, אגרות חוב מוניציפליות ובעיקר אג"ח מגובה משכנתאות שעל פניו לא הנכס הכי בטוח אך במקרה הנ''ל מדובר באג"ח מובטח על ידי הממשל האמריקני - בסיכון נמוך מאוד.

אז הכסף הושקע בנכסים מאוד בטוחים, כלומר הסיכון לאי קבלת הכסף בסופו של דבר הוא מאוד נמוך.

אבל סיכון במקרה הזה כן קיים, והוא סיכון של עליית ריבית.


ואני אסביר - בקצרה ממש, כמו שאמרתי הכסף שהושקע בניירות ערך יוחזר בסוף בסבירות מאוד מאוד גבוהה, אבל בדרך המחיר של אותם ניירות ערך עלול לרדת(יכול לקרות בגלל עליית ריבית במשק), ואם יש צורך למכור אותם לפני הזמן עלול להיווצר הפסד.

קצת יותר בהרחבה - כשריבית עולה המחיר של אגח יורד, ככל שהאגח ישולם יותר רחוק בעתיד המחיר שלו יותר רגיש לשינויים בריבית, אז מה שקורה הוא שSVB רוכשים נכסים סופר בטוחים, אבל עם פרעון ארוך טווח, כלומר אגרות חוב שישולמו במלואן ברובן בעוד 10 שנים ויותר.

את ניירות הערך הם רוכשים בעיקר ב2020/2021 כשהריביות עוד היו באפס וכך גם הצפי שלהם לעתיד, הריבית הממוצעת על תיק הכנסים שלהם הייתה כ1.5%.

מאז האינפלציה מתחילה להשתולל והריבית מתחילה לעלות בחדות, וכך גם הציפיות לריבית בעתיד.

הנכסים שנקנו בריבית של 1.5% נסחרים כעת בתשואה של סביב ה4%, זוכרים מה אמרנו? ריבית עולה, אג"ח יורד. פה חשוב לציין שסיכון של עליית ריבית וירידת מחירי האג"ח ניתן לגדר(לקנות ביטוח כנגדו) והבנק לא ממש עשה את זה.



התוצאה היא כזו - ניירות הערך שקנה הבנק שווים היום 18 מיליארד דולר פחות, ושוב חשוב להבין, הם שווים היום פחות, אבל בעוד 10 שנים הבנק יקבל את מלוא הסכום שהשקיע +ריבית שיקבל כל שנה.

וההפסד הזה גורר מצב שבו אם לקוחות הבנק ידרשו את כספם בחזרה, לבנק אין מספיק כסף מזומן לתת להם, גם אם ימכור את כל אגרות החוב שהוא מחזיק. אבל, כל עוד הלקוחות לא מושכים את הכסף בחזרה בהיקפים גדולים הכל בסדר, ותוך כמה זמן אגרות החוב יעלו במחיר(בהנחה והריבית והצפי לריבית העתידית לא ימשיכו לעלות) ולבנק לא תהיה בעיה לעמוד בהתחייבויות שלו.


במקביל לעליית הריבית, שוק ההנפקות והסטראטפים מתקרר מאוד, מכמות שיא של הנפקות ב2021 למעט מאוד הנפקות ב2022 וירידה חדה בתמחורי הסטרטאפים. בשורה התחתונה, הקצב המסחרר של זרימת הכסף ב2020/2021 איננו עוד, ובמקומו הבנק נותר עם סטרטאפים שלרוב לא ממש מכניסים כסף אלא בעיקר מוציאים.


הקריסה


יתרות המזומנים של הבנק שעמדו בסוף 2022 על 14 מיליארד דולר מתחילות לאזול, וב8 למרץ מודיע הבנק שהשלים מכירה של ניירות ערך בשווי של 21 מיליארד דולר, אותן אגרות חוב שרכש והוא מופסד עליהן. עוד מודיע הבנק שהוא יוצא להנפקה של 2.5 מיליארד דולר של מניות כדי לכסות על ההפסד שנוצר לו מניירות הערך שזה עתה מימש. לבנק עדיין יש עוד אגרות חוב בשווי 80 מיליארד דולר שהוא טרם מכר.


מכאן הדרך למטה הייתה קצרה, ברגע שהחדשות התפרסמו התחילה "ריצה אל הבנק" כאשר בכירים בתעשייה המליצו לחברות למשוך את כספיהם מהבנק, מניית הבנק צללה בחדות במשך יומיים וביום שישי ה10/3 המסחר בה הופסק. באותו היום הודיע הרגולטור על הקפאת פעילות הבנק וסגירתו. ביום שלאחר ההודעה הספיק הבנק למסור 40 מיליארד דולר ללקוחות שביקשו למשוך את כספם.


אז מה עם הכסף שלא הספיק לצאת?


בארה"ב קיים ביטוח על ידי הסוכנות הביטוח הפדרלית של ההפקדות - FDIC, הביטוח מכסה עד 250,000$ למפקיד, ככה שלקוחות קטנים מוגנים לגמרי מהקריסה ויקבלו את כספם במהרה, הבעיה היא ש93% מהלקוחות בבנק מחזיקים כמות כסף גדולה בהרבה והביטוח מכסה רק סכום קטן מההפקדה שלהם בבנק. כדי לנסות ולהחזיר ללקוחות אלו את הכסף(לא מן הנמנע שלא יקבלו הכל) סוכנות הביטוח הפדרלית השתלטה על הבנק ותמכור את נכסי הבנק כדי להחזיר את הכסף למפקידים.


שני דברים לסיכום


-ב2008 הבנקים החזיקו מאות מיליארדים של אגרות חוב שהוצגו בדוחות הכספיים שלהם בשווי X ודורגו כמאוד בטוחות, בפועל הן היו בסיכון מאוד גבוה והיו שוות הרבה הרבה פחות. במקרה הנ"ל רוב נכסי הבנק הם אכן נכסים בטוחים שמגובים על ידי הממשלה וברור לכולם כמה הם שווים ומה גודל הבעיה.


-כמו שזה נראה לפי המידע שנחשף כרגע מדובר ברשלנות קשה מאוד של הבנק, הטעות הגדולה של הבנק הייתה לרכוש אגרות חוב לטווח ארוך – כדי לקבל ריבית מעט יותר גבוהה ולא לקחת בחשבון אפשרות של עליית ריבית חדה שתוביל לירידה חדה במחירי אגרות החוב. גם אם בחר באסטרטגיה של אגרות חוב לטווח ארוך יכל הבנק לקנות ביטוחים/גידורים על עליית ריבית שהייתה מצמצת את ההפסדים שלו על אגרות החוב – הם כמעט ולא השתמשו בכלים כאלו.

9 views0 comments
bottom of page