FOMO - מהי חרדת ההחמצה וכיצד מתמודדים איתה
Updated: Apr 25, 2022
נכתב על ידי: רון שנקמן
אחרי הפוסט הנהדר של רועי על בועות בואו נדבר על מושג שמאוד רלוונטי לעניין הבועות, הFOMO.
שנת 2021 תיזכר בעיקר בזכות חברות או מטבעות שטסו אלפי אחוזיםבפרקי זמן קצרים , הדוגקוין (מטבע קריפטוגרפי סאטירי) גיימסטופ וamc הן דוגמאות לזה. כל אלו יצרו סביבן המון באזז וגרמו להמון משקיעים להסתכן ולקחת חלק בחגיגה למרות הסיכון הגבוה באותן מניות ושום הגיון כלכלי, למה? FOMO - fear of missing out או בעברית - חרדת החמצה.
בואו נסתכל על הגרף של הdoge למשל, במבט לאחור מאוד ברור לנו שהוא עלה בלי כל פרופורציה, ולקנות אותו ברמות שאליהן הוא הגיע (וירד מאז 75%) הוא רעיון הזוי.
אז מה מוביל משקיעים לקנות מטבע/מנייה כלשהי כשהם נמצאים בשיא, או בעלייה לא רציונלית?
קודם כל, נכון שבדיעבד קל לנו לראות מה היה המצב ומה כדאי לעשות, אבל משקיע שהיה צופה באותו גרף בזמן העלייה היה רואה תמונה אחרת לגמרי.
לראות מן הצד חברים או אנשים זרים ברשת חברתית כלשהי מתעשרים מאיזה מטבע או מנייה חמה גורם לנו לרצות לקחת בזה חלק, גם אם אין שום הגיון רציונלי מאחורי ההחלטה לקנות את אותה מניה או מטבע.
לראות איך אנשים שאנחנו מכירים גרפו רווחים מאותה מנייה מעלה לנו את הביטחון לגביה ומעודד אותנו לקנות אותה, עצם הידיעה שרבים קנו את המניה גורם לנו להרגיש שאנחנו מקבלים החלטה נכונה.
חרדת ההחמצה מובילה אותנו לא פעם לקבל החלטות שבעתיד יראו לנו הזויות וחסרות על הגיון, אבל ברגע קבלתן החשש מלפספס את ההזדמנות הבאה גוברת על כל מחשבה אחרת.
איך נמנעים מההשפעה של חרדת ההחמצה?
תזהרו מהמלצות "חמות" על מניות - "המניה החמות ל2022" "המניות שכדאי להשקיע בהן", האינטרנט מוצף בהמלצות על מניות שכדאי להשקיע בהן. נשים בצד את העובדה שחלק מהכתבות והדעות האלה ממומנות, השיקול דעת היחיד שמשנה הוא שלכם, אל תשקיעו על עיוור בעקבות המלצה כלשהי שקראתם בכתבה באינטרנט או כל דבר אחר בסגנון.
תחפשו את התמונה המלאה - כשכל מיני סוחרים מתגאים ברווחים שלהם במניה או השקעה כלשהי הם לרוב לא יספרו לכם על כל ההפסדים שהם חוו, ככה שלשמוע את סיפורי ההצלחות שלהם לא מספק לכם את התמונה המלאה של ההשקעה עליה הם ממליצים.
השקיעו לטווח הארוך ואל תחפשו להביא את המכה -
"שוק ההון הוא כלי שמעביר כסף מאנשים לא סובלניים לאנשים סובלניים" - וורן באפט
הדרך הכמעט יחידה להרוויח לאורך זמן בשוק ההון היא להשקיע לטווח הארוך ולהישאר סבלניים, ניסיונות להרוויח הרבה בטווח הקצר נגמרים כמעט תמיד בהפסד. עם כמה שזה יכול להיות משעמם, השקעה ארוכת טווח היא הדרך.
תהיו מודעים לFOMO - זה אולי נשמע מאוד מובן מאליו מהצד, אבל אני יכול להעיד על עצמי שלראות מניה עולה בעשרות אחוזים + באזז ברשתות יוצר הרגשה שזו השקעה מעולה גם אם לפני שבוע המנייה הזו נראתה לי חסרת ערך. הFOMO משפיע על דרך החשיבה שלנו ומאוד חשוב לשים לב כשזה קורה.
כשאנחנו ניגשים לקנות מנייה או מדד תמיד ננסה להבין מה המניעים שלנו להשקעה. האם אנחנו מכירים את החברה והפעילות שלה? האם אנחנו מאמינים שהיא תמשיך לצמוח בעתיד? האם ההחלטה שלנו לקנות אותה לא נובעת מלחץ חברתי כלשהו?
ואולי השאלה הכי חשובה: אם המניה הייתה עכשיו אחרי ירידה של 40% האם היא עדיין הייתה נראית לנו כהשקעה אטרקטיבית?
הסיפור של אייזיק ניוטון עם הFOMO:
בשנת 1720 הוערך הונו בכ6 מיליון לירות במונחים של היום, את רוב כספו נהג להשקיע בכל מיני מניות ואגרות חוב. באותן שנים השקיע ב"חברת הים הדרומי" והשיג רווח נאה של 100% ומכר את המניות. לאחר המכירה מחיר המניה המשיך לעלות, וניוטון ראה מסביבו את כולם "מתעשרים" אס הוא לא התאפק וקנה מחדש את המניות, אבל הפעם במחיר גבוה פי 2 ממחיר המכירה האחרון שלו. לאחר כמה חודשים הבועה התפוצצה ומחיר המניה קרס ב80-90 אחוזים, ניוטון הפסיד משהו כמו 4 מיליון לירות במונחים של היום, שזה גם היה רוב כספו.
על המקרה אמר מאוחר יותר: "אני יכול לחשב את תנועתם של גופים שמיימיים, אבל לא את טירופם של בני האדם”